Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Suche im Wörterbuch von Uitmuntend / Zoek in het woordenboek van Uitmuntend 
(www.uitmuntend.de)

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Brinkley » 11.07.2010, 11:59

Nasi is heerlijk, en iedereen maakt het een beetje anders.
Ik doe er een beetje losgebraden gehakt door en dobbelsteentjes ham, in plaats van blokjes varkensvlees, en geen champignons. In plaats van het zakje nasikruiden neem ik royaal djinten (Kreuzkümmel), laos (Galgantwurzel) en ketoembar (Koriandersamen, gemahlen). Verder ongeveer zoals Gerard beschrijft.
Het is het hoofdgerecht van de indonesische rijsttafel. Wij eten er altijd saté ajam (Hühnerspießchen) met pindasaus bij. De pindasaus kan je ook goed zelf maken met behulp van een potje pindasaus, ketjap (manis), zout en sambal naar smaak.
Brinkley
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Dirk_1972 » 06.09.2010, 18:41

Hoi,

heb zojuist een heel interessante pagina gevonden toen ik op zoek was naar tips en trucs omtrent het tafeldekken!

Kijk hier als je geïnteresseerd bent:

http://irenekookt.blogspot.com/

http://members.casema.nl/ifschaap/Inhoudsopgave.htm
Zuletzt geändert von Dirk_1972 am 16.10.2010, 18:34, insgesamt 1-mal geändert.
Dirk_1972
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Ingebri » 16.10.2010, 15:17

Ontbijtkoek

Ik ben op zoek naar een recept voor ontbijtkoek.
Kennt iemand een recept met speltmeel in plaats van tarwe.

Groetjes Inge
Ingebri
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Susa » 16.10.2010, 18:26

Ik heb het niet zelf geprobeerd maar misschien heb je toch iets aan deze link, Inge :hug:

Spelt Ontbijtkoek

Meer heb ik niet kunnen vinden maar op deze pagina en hier vind je een hoop andere speltrecepten.
Benutzeravatar
Susa
Moderator
 
Registriert: 23.07.2009, 10:13
Wohnort: Hessen

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Ingebri » 17.10.2010, 14:58

Ontbijtkoek

Hartelijk bedankt Susa.

Het recept is niet voor mij maar voor een vriendin die met mij op de Nederlandse les zit.
Ik zal het haar deze week geven.
Ik dacht ik vraag aan het forum om mijn Nederlands te proberen.
De taaldiscussies en andere thema's zijn me al nog te moeilijk om mee te doen.

Groetjes
Inge
Ingebri
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Susa » 17.10.2010, 18:06

Dat heb je heel goed gedaan, Inge! En ik wist niet of ik moest antwoorden omdat ik geen recept kende maar alleen heb kunnen googelen ;-)
Benutzeravatar
Susa
Moderator
 
Registriert: 23.07.2009, 10:13
Wohnort: Hessen

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon -felyrops- » 04.06.2011, 16:15

Asperges op z’n Vlaams, door chef-kok Dirk op mei 5, 2009.

Met Belgische (witte) asperges zijn ontelbaar veel combinaties mogelijk. Maar de combinatie met de basisingrediënten van dit gerecht is onweerstaanbaar: boter en eieren. Een beetje gehakte peterselie en wat geraspte muskaatnoot maken dit eenvoudig recept af.

Als je dit als hoofdgerecht serveert, kun je er enkele gekookte of gestoomde krielaardappeltjes bijgeven. Een gewoon pintje of een witte Hoegaarden past perfect bij dit op en top Vlaams gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen als hoofdgerecht

24 tot 36 asperges, afhankelijk van de grootte
4 eieren, hardgekookt en warm
150 gram warme, gesmolten boter
1/2 nootmuskaat, geraspt
2 volle eetlepels gehakte peterselie
peper en zout
Schil de asperges en breek onderaan het houterige gedeelte af. Kook ze in ruim water met een beetje zout. Pel de wame, hardgekookte eieren en plet ze met een vork in een diep bord. Roer er de gesmolten boter door. Kruid met peper en zout, en de vers geraspte nootmuskaat. Roer er nog de peterselie onder, en giet dan onmiddellijk over de hete asperges.

Mahlzeit!
-felyrops-
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Susa » 04.06.2011, 17:44

Ik denk dat ik nu weer eens asperges lust =P~ =P~
Benutzeravatar
Susa
Moderator
 
Registriert: 23.07.2009, 10:13
Wohnort: Hessen

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Ellen » 29.08.2012, 15:16

Eergisteren had ik lekkere sneetjes brood:

Donker volkoren brood met erop filet americain peper, gebakken ei, een schijfje gebakken onbijtspek en in de oven met gouda gegratineerd.

Lekker hoor!
Ellen
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Susa » 29.08.2012, 15:21

Lekker rijk aan calorieën, hoor ;-)
Benutzeravatar
Susa
Moderator
 
Registriert: 23.07.2009, 10:13
Wohnort: Hessen

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Ellen » 29.08.2012, 16:38

Nee, hoor! Je moet niet teveel sneetjes eten :-d
Ellen
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Gerard » 31.08.2012, 00:00

Een tomaatje en een schijfje komkommer erbij en je hebt een big whopper :-d
Lekker :-)
Gerard
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Haagsehans » 31.08.2012, 06:43

's Nachts om 01.00 uur wil iedereen wel een big whopper :-))
Haagsehans
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Gerard » 31.08.2012, 10:26

.... als ontbijt? (ik ben vroeg opgestaan :-d )
Gerard
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Ellen » 31.08.2012, 16:00

=P~ Groentes had ik niet in huis :-??
Ellen
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon emigrantegirl » 31.08.2012, 18:29

:-)) Daar had volgens mij ook geen enkele groente bij gesmaakt... :kiss:
emigrantegirl
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Haagsehans » 31.08.2012, 18:45

Hooguit spinazie :rofl:
Haagsehans
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Gerard » 01.01.2013, 22:16

Het is in Nederland een goede traditie om op oudjaarsdag oliebollen en appelflappen te bakken.
Een oliebol is een soort van Berliner Bol die vaak met krenten en stukjes appel gevuld zijn. Het recept is erg gemakkelijk en als je een pak oliebollenmix koopt kan het niet mislukken. In onderstaand fotootje kun je het bakken van oliebollen zelf beoordelen.

Bild

Appelflappen zijn wat moeilijker. Recepten die op zo'n pak oliebollenmix staan, vind ik niet geweldig. Daarom gebruik ik mijn eigen recept dat ik graag met jullie deel.
Het recept is gebaseerd op (minimaal) 20 appelflappen.

5 Grote appels (soort: Goudrenetten)
150 gram basterdsuiker
2 eetlepels kaneel
250 Gram zelfrijzend bakmeel
1 Ei
1 Zakje vanillesuiker
2.5 Deciliter melk
een theelepel zout
3 Liter zonnebloemolie
Goede kwaliteit keukenpapier
Poedersuiker

Voorbereiding

Schil de appels
Snij de appels in mooie schijven
Haal de appelschijven door een mengsel van kaneel en basterdsuiker in een diep bord waarin je net zoveel kaneel in basterdsuiker doet totdat het lichtbruin is
Leg de schijven enkele uren in een bak zodat het kaneel en de suiker er goed in kan trekken. (Onderin de bak zal een soort siroop komen dat je later af kunt gieten)

Bild

Maak het beslag
Eerst 1 dl melk dan mengen met het zelfrijzend bakmeel
Als je daarvan een mooi papje hebt dan de laatste 1.5 dl melk erbij.
Voeg het ei toe.
Voeg de vanillesuiker en het zout toe.
Verwarm de zonnebloemolie.
Het is heet genoeg als je er een stukje brood in gooit en de zonnebloemolie begint te "borrelen".
Haal een schijf door het beslag en leg het in de zonnebloemolie.
Bak de appelflap.
Draai de schijf na een tijdje om zodat de andere zijde boven zit.
Als beide zijden lekker bruin zijn dan kun de schijf eruit halen.
Wijze van stapelen gebakken appelflappen.
Leg onderin een laag keukenpapier.
Leg daar een laag appelflappen op.
Leg daarop weer keukenpapier.
Leg daarop weer appelflappen, etc.

Bestrooi de appelflap desgewenst met poedersuiker. Eet smakelijk
Gerard
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon buurtaal » 01.01.2013, 23:15

Lekker!

Tipp für die deutschen Leser: Als Apfelsorte kann man Boskoop nehmen.
buurtaal
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Kami » 05.01.2013, 00:45

Dag allemaal,

ich vind de recepten echt interessant, omdat ik zo graag bak en kook. Dankje wel, Gerard, voor jouw recepten!
Heb ik het nu juist begrepen, dat appelflappen een oliebollen typisch gebak voor de oudejaarsavond zijn? Ik bak ieder jaar een grote "Brezel", omdat het een oude Duitse traditie is. Ik heb gisteren nog iets ervan gegeten. B-)

Groetjes
Vera
Kami
 

Re: Lekkere landelijke of regionale recepten uit B/D en NL

Ungelesener Beitragvon Gerard » 05.01.2013, 09:26

Hallo Vera,

Ja, oliebollen en appelflappen worden traditioneel tijdens oud en nieuw gegeten. Maar ook als er kermis is zijn deze gerechten populair.
Gerard
 

Vorherige

Zurück zu Essen und Trinken - Eten en drinken



cron